expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

КРЕДИТИ НА ТЪРГОВСКАТА БАНКА

1. Същност на кредитирането


А. Определение за кредита като вид банкова услуга - банковият кредит е една от основните сделки, извършвани от банките. Той е банкова услуга, представляваща предоставяне на паричен капитал при определени условия и период от време срещу заплащане.

Договорът за кредит притежава следните характеристики:
- двустранен - и банката, и кредитополучателят са обвързани с определени права и  задължения един към друг;
- консенсуален - проявява своето действие по волята на страните най-често от датата на подписването му;
- възмезден - за предоставената му парична сума кредитополучателят дължи на банката възнаграждение;
- формален - законът изисква писмена форма;
- срочен - предварително се уговаря определен срок за връщане на предоставената от банката парична сума.

Б. Определяне субектите на кредитната дейност - субекти на кредитната дейност са физически и юридически лица, земеделски производители, хора със свободни професии, еднолични търговци и други институции.

В. Определяне целите на кредитирането от гледна точка на банката - търговската банка се стреми към максимизиране на своята печалба. Тя постига това основно чрез кредитната си дейност. За да има възможност да посреща ежедневно задълженията си към клиентите и всички нейни кредитори, тя се стреми към по-висока рентабилност и ликвидност.


2. Видовете кредити и техните особености


А. Класифициране на банковите кредити

1. В зависимост от срока - краткосрочни, средносрочни, дългосрочни. 
- Краткосрочни кредити са със срок до една година - менителничен, ломбарден, контокорентен. 
- Дългосрочни кредити имат предимно инвестиционно предназначение и се обезпечават обикновено чрез ипотека – срок над 10 години; средносрочни – над 5 години.

2. Според размера на обезпечението – обезпечени, частично обезпечени и необезпечени. 
- Обезпечените се отпускат срещу вещни обезпечения и гаранции. Обезпечение се изисква, когато длъжникът не притежава достатъчна платежоспособност или е непознат клиент. 
- Необезпечените се отпускат на сигурни, стабилни и добре познати клиенти. При тях обаче кредитният риск за банката е голям.

3. Според вида на обезпечението – ломбардни, ипотекарни, срещу гаранции и поръчителство, срещу очаквани постъпления;

4. Според начина на усвояване – стандартни, кредитна линия, револвиращ, овърдрафт;

5. В зависимост от субекта на кредитиране - могат да се разграничат на кредити на физически и юридически лица;

6Според целта – за текущи нужди, инвестиционни, потребителски, внос и износ;

7. Според валутата, в която се отпускат – в лева и чужда валута 

Б. Характеристика на контокорентния кредит - контокорентен кредит е краткосрочен и многоцелеви. Предоставя се по текуща банкова сметка. Това е кредит, който клиента може да ползва, като разполага със средства по текущата си сметка до определена граница, под формата на допускане на дебитно салдо по нея. Клиентът може без да е усвоил договорения размер на заема, да започне да погасява само усвоената част. При условие, че не е изтекъл срокът на договора, цялостното погасяване на дълга не лишава клиента от възможността отново да ползва откритият кредит в границите на договорения максимален размер по съществуващите договорени условия. 


За договорен контокорентен кредит клиента заплаща на банката комисионни и лихви. Лихвата по кредита се заплаща всеки месец, а комисионата се начислява и плаща еднократно при отпускането на кредита. Банката начислява лихвата в полза на клиента по кредитните остатъци на текущата сметка, обикновено равна на лихвата по безсрочните влогове. Използва се за финансиране на частична или пълна потребност от готова продукция, незавършено производство, погасяване на краткосрочни задължения.

Банката има редица правила и изисквания при отпускането на такъв кредит, като:
- разрешават се само на клиенти, с които имат продължителни делови отношения;
- отношенията между банката и клиентите са доброволни;
- доколко текущата сметка по разрешения контокорентен кредит се използва за подобряване и оптимизиране на платежния оборот на клиента;
- клиентите на банките, ползващи този кредит, имат право да получат от банката други кредити, ако имат потребност от допълнителни заемни средства.

Контокорентният кредит се прилага в различни варианти като: кредит на разположение, междинен, овърдрафт и възобновяем.

Предимства на контокорентния кредит:
- облекчава се и се осигурява непрекъснатост в платежните отношения;
- създават се условия за своевременно снабдяване на икономическите субекти  с необходимите запаси от стоково – материални ценности за осигуряване на ритмичност в производството;
- кредитополучателите са стимулирани от срочността и лимитирането на кредита и това го подтиква към ритмична реализация на продукция;
- участието на контокорентния кредит във всички стадии на кръгооборота създава условия за постоянен поглед на банката върху дейността на клиентите за рационалното и ефективно използване на тези заемни средства.
- контокорентният кредит спомага за развитие на фондово – емисионните операции на банките.

Недостатъци на контокорентния кредит:
- равнището на лихвените проценти е по – високо от това на обикновените кредити;
- контокорентният кредит е рисков за банките;
- комисионата на банката за управление и контрол на тези кредити е по–висока в сравнение с изискваните комисиони за другите кредити - като цяло размера на цената е по – висока в сравнение с останалите кредити.

В. Характеристика на сконтовия кредит - същността на сконтовия кредит се изразява в отпускането на заем от банката срещу залог или изкупуването на търговски ценни книжа, чиито падеж не е настъпил. 
Величината на сконтовия заем е по ниска от размера на сумата, отразена на полицата. Особеност на сконтовия заем е, че той не се връща от получателя на кредита, а от издателя на запис на заповед и платеца на менителницата или други задължени по полиците лица, според приетите от тях задължения. 
Сконтовия кредит е краткосрочен и срокът на издължаването му е 90 дни. Банките изискват и стриктно следят преди разрешаването на сконтов кредит запис на заповед и менителницата да имат необходимите качества. Чрез сконтовите кредити банките най-добре осъществяват кредитното си посредничество и се намесват в икономическите процеси чрез операциите по преминаването на търговския кредит в банков кредит. Сконтовите кредити се разрешават, както между банките и фирмите, така и между банките. Изкупуването на полици от централната банка се нарича реесконтиране. С реесконтирането банките се стремят да увеличат ликвидността си.

Г. Характеристика на аваловия кредит - аваловият кредит е заем, при който една банка поема отговорност за задълженията на свой клиент под формата на поръчителство или на гаранция за определени суми и договорен срок

Авалът е полично поръчителство, с което се осигурява изплащане на задължение по полица от трето лице – преди всичко банка. Авалът се използва, когато кредиторите по търговската полица се съмняват в платежоспособността на длъжника. Банките са предпочитани авалисти, тъй като се приемат за по-сигурни платци и тяхното поръчителство създава по-голяма сигурност между икономическите субекти. При авалът не се сключва договор за осигуряване на средства по разплащателната сметка, тъй като главен длъжник по кредита е акцептантът. 

Банката взема решение за авалиране само след внимателна преценка за кредитоспособността на акцептантът и останалите длъжници. Тя предоставя авалов кредит на джирант по полица, когато и акцептантът е добър платец. Тази операция увеличава доходите на банката, без тя да ангажира свои ресурси.

Д. Характеристика на ломбардния кредит - краткосрочен кредит, който се предоставя срещу залог на движимо имущество (ЦК, материални ценности, благородни метали, чуждестранна валута). При това той включва две сделки: по самия кредит (предоставяне, ползване и погасяване) и по неговото гарантиране. От това следва, че се основава, както на съответната банкова нормативна уредба, така и на ипотекарното право. 
Ломбардния кредит се определя като обща сума по отделна заемна сметка, от където се превежда по разплащателната сметка на заемополучателя. Размерът на заема зависи от вида и оценката на заложените вещи. Неговата величина е по-малка от оценката на залога в деня на предоставянето на кредита. Поради краткосрочният си характер ломбардният кредит се използва за текущи нужди.

Е. Характеристика на ипотечните кредити - предоставят се срещу обезпечение на недвижимо имущество. 
За целта се учредява ипотека, която позволява на банката при неизпълнение на кредитния договор да се получи удовлетворение от продажната цена на недвижимия имот. Ипотеката е най-скъпата гаранция и затова ипотечният кредит се използва за финансиране на дългосрочни инвестиции. Нейното оформяне се извършва в съда. Определянето на ипотечната стойност се извършва от експерти. Банката има за задача да определи пазарната стойност на залога. 
Има две форми за предоставяне на ипотечните кредити: парична и под формата на облигации. Издължаването на ипотечните кредити се осъществява главно под формата на годишни анюитетни вноски. При тях общата стойност на лихвата и главницата остава непроменена през целия срок на кредита. Банките могат да предоставят кредити и под формата на твърда ипотека. В този случай целият размер на кредита (заедно с лихвите) се погасява наведнъж след изтичане на предварително договорения срок.


3. Условия за отпускане на кредит

Това са съвкупности от последователни действия, които определят организацията на кредитния процес. 

А. Нормативни документи, регламентиращи кредитната дейност - нормативно е регламентирана в Закона за БНБ, Закона за кредитните институции, Наредби на БНБ, Закон за потребителския кредит, Закон за особените залози, Закон за мерките срещу изпирането на пари, вътрешни правила на банките за кредитната дейност.

Б. Други изисквания за осъществяване на кредитната дейност - за да се осъществи една кредитна сделка е необходимо кредитоискателите да са дееспособни лица, да предоставят изискваните от банката документи, да са платежоспособни, да притежават необходимите залози, да не са рискови клиенти.

В. Характеристика на етапите на кредитния процес - разрешаването на банков кредит преминава през три етапа:

1. подготовка за кредитиране -  подготвителни и проучвателни процедури - през този период се извършва предварителен разговор с клиента, запознава се с условията, при които може да се разреши кредит, сроковете на погасяване, възможните обезпечения за  размера на исканата сума и др. Следва представяне в банката на Искане за банков кредит, което  е съпроводено с комплект от документи, които определят правния му статут - документи за актуално състояние, БУЛСТАТ, данъчна регистрация, счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите заверени от експерт счетоводител. 

Банковия инспектор проучва и анализира документите, определя взаимоотношенията на клиента с други банки, проверява пазарите на фирмата, договорите и, определя всички сегменти на фирмата. Следва финансов анализ на кредитната документация, изготвен от кредитния инспектор.

2. анализ на кредитоспособността и финансовата стабилност на кредитоискателя - кредитоспособността  е готовност и способност на банковия клиент да издължи получения заем, според условията в кредитния договор.

Анализът на кредитоспособността на клиента се извършва по определена методика, приета в съответната банка. В практиката са известни т. нар. 6-те К:
- Характер – разкрива готовността и  желанието на клиента да погаси своите задължения. Тук се включват неговия морал, репутация и доверие.
- Капацитет (дееспособност) - изясняват се юридическите страни на кредитната сделка – дали клиента може да поеме задълженията по договора.
- Способност за получаване на доходи – важна е бъдещата генерация на доходи – от стопанска дейност, продажба на заложените активи, допълнителни доходи и др.
- Обезпечение – проучва се качеството на активите – машини, запаси, оборудване, вземания, които могат да се залагат;
- Конюнктура – изследва се външната среда – състояние на икономиката, състояние на отрасъла, финансовата и данъчна политика на държавата;
- Контрол – отговаря ли заявката за кредит на стандартите на банката за качество на кредита, има ли съответствие между условията по кредита и изискванията на контролните органи.

Оценката на финансовото състояние на клиента е свързано с изчисляването на показатели, като коефициент на ликвидност, рентабилност, финансова независимост, анализ на паричните потоци. Крайната обща оценка на кредитоспособността на кредитоискателя е сумарната величина от оценката на състоянието на паричните потоци и оценката за състоянието и възможностите за обслужване на дълга.

3. сключване на кредитната сделка и контрол върху изпълнението й  

Сключване на кредитната сделка - когато банката се убеди, че не съществуват рискове (дори минимални) кредитът се разрешава и взетото решение се удостоверява чрез т. нар. разрешителен талон. Решението се взема на различни нива, в зависимост от вида и размера на кредита – кредитен инспектор, кредитна комисия, управителен съвет. 

Следва подписване на Договор за банков кредит. Той е в писмена форма и съдържа всички условия по използване и издължаване на заема: данни за кредитополучателя; предмет, описание на начина, по който ще става получаването на кредита; годишният лихвен процент и наказателната надбавка към него, в случай на забавяне на плащането на главницата и лихвите; комисионите и таксите, които банката събира във връзка с обслужването на заема; начинът, по който ще става издължаването (еднократно или на части чрез погасителен план); описание на обезпечението и др. Търговските банки приемат за основни обезпеченията: поръчителство, гаранции, залози, ипотека. Банката обикновено изисква по-голямо по размер покритие на заема. Тя се стреми да обвърже риска от неплатежоспособност с по-голямо обезпечение.

Контрол върху изпълнението - осъществява се от кредитния инспектор. Банката следи за навременното издължаване на заема, лихвите, за финансовото състояние на клиента. За целта банката изисква съответни счетоводни документи, извършва проверки на място и други действия. Банката прави ежемесечен анализ на състоянието на всеки отделен кредит.


4. Анализ на условията и възможностите за получаване на кредит


А. Анализ на условията и възможностите за предоставяне на кредити на физически лица:

Същност и особености на кредитите за населението - една от основните банкови услуги. Размерът и се определя от състоянието на икономиката, доходите на населението, подобряване на жизненото равнище, нарастване на потреблението на стоки и услуги, определяне на взаимоизгодни условия по кредитните продукти.

Основни принципи на кредитирането са:
- целевост на кредитната сделка – кредитите се предоставят и използват целесъобразно според предназначението си. Целта може да бъде покупка на жилище, извършване на ремонтна дейност, ползване на образователни услуги и др.
- срочност на кредита – определяне на оптимални срокове от страна на банката за връщане на кредита, които да удовлетворят и двете страни;
- обезпеченост – свързано е с увереността на кредитната институция, че издължаването е сигурно. Възможно е изискването на обезпечение под формата на поръчителство, ипотека върху недвижим имот, залог на парични средства и др.;
- възвръщаемост – свързва се с възможността и желанието на кредитополучателя да се издължи. Това се подсигурява от банката чрез обезпечеността на кредита и утежняващи условия по договора;
- законосъобразност на кредитната сделка – кредита не е в разрез с текущи правни норми и по този начин са гарантирани правата и вземанията.

Видове кредити за населението - основните форми на отпусканите кредити са стокови (търговки) и парични (банкови). Най-често търговските се използват за покупка на стоки, чрез използване на кредитни карти, а банковите за предоставяне на пари в брой или пари по банкова сметка. 

Основните видове банкови кредити за населението са:
- жилищен (ипотечен) – целта на кредитирането е покупка на недвижим имот или ремонтна дейност по такъв. Съществува избор на схема за олихвяване, като лихвите са практически винаги плаващи. Обезпечението най-често е ипотека на жилището като е възможно да се изисква допълнително обезпечение.
- стандартен потребителски – определя се максимален размер на кредита като е възможен гратисен период. Клиента може да получи банкова платежна карта и съществуват много разновидности относно начина на погасяване и обезпечение. Например чрез работна заплата, с поръчителство, чрез залог и др.;
- за текущо потребление – използва се за покупка на стоки и услуги. Обезпечението обикновено е залог върху влог или депозит;
- диспозитивен (овърдрафт) – предоставя се по разплащателна сметка за погасяване на задължения,  когато размерът на плащането надвиши размера на средствата по сметката;
- ломбарден – кредит, предоставян срещу залог на валута, ценни книжа, благородни метали, антики, произведения на изкуството и други движими ценности;
- целеви по кредитни програми – предоставят се при специфични условия. Например кредит за енергийна ефективност.

Необходими документи за предоставяне на кредит - необходимите документи за сключване на кредитна сделка са: 
- искане за кредит; 
- документ за самоличност; 
- съгласие за обработка на личните данни; 
- запознанство с условията по кредита. 
- Възможно е да се изискват документи свързани с поръчителство; 
- обезпечение чрез ипотека, движими ценности и др.; 
- удостоверение за доходите; 
- вид на задължения към други финансови организации; 
- цел на кредитирането и др.

Б. Анализ на условията и възможностите за предоставяне на кредити на юридически лица:

същност и особености на кредитирането на юридически лица - основна банкова услуга. Предоставя се на дружествата с ограничена отговорност, АД, корпорации, бюджетните предприятия, държавни и общински институции и др. Целта им е осигуряване на финансиране за започване на нов бизнес, покриване недостига от текущи средства, за нови инвестиции, съхраняване и реализиране на продукцията и др. Към всеки клиент се прилага индивидуален подход. Условията на кредита се договарят индивидуално, като се има предвид кредитното минало на клиента. 
При разработването на кредитните продукти банките се съобразяват с икономическите условия, с кредитната си политика и потребностите на клиентите.

видове кредити за фирмите - съществува широк спектър от кредити за юридически лица: контокорентен кредит и неговите разновидности (междинен, кредит на разположение, овърдрафт, възобновяем), сконтов, акцептен, авалов, ломбарден, инвестиционен, ипотечен, междинно финансиране,  предварително финансиране.

необходими документи за предоставяне на кредит на юридически лица - документите свързани с кредитирането на юридически лица са: 
- заявление (Искане) за кредит;
- документ удостоверяващ правната форма;
- удостоверение за регистрация на лицето; 
- удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ;
- удостоверение за данъчна регистрация;
- извлечение от учредителния акт на лицето; 
устав; 
- съгласие за обработка на личните данни; 
- запознанство с условията по кредита.            
- Възможно е да се изискват документи свързани с вида на  обезпечение, вид на задължения към други финансови организации, счетоводни документи; 
- документи удостоверяващи финансово минало, бизнес план, икономическа обосновка на искания кредит и др. 

След склюване на договора за кредит се съставя погасителен план.

В. Определяне на рисковите експозиции (кредити) за банката - това са всички кредити и други вземания на банката, за които има риск от намаляване на балансовата им стойност. Всяка банка разработва политика за оценка на рисковите си експозициии създава специализиран вътрешен орган за наблюдение и оценка.

Те се разграничават на:
- редовни – редовни са рисковите експозиции, които се обслужват и за които данните за финансовото състояние на длъжника не дават основание за съмнение;
- експозиции под наблюдение – експозиции под наблюдение са рисковите експозиции, при които са налице несъществени нарушения в тяхното обслужване или съществува възможност за влошаване във финансовото състояние на длъжника, което може да постави под съмнение пълното изплащане на задължението;
- необслужвани експозиции - рисковите експозиции, при които са налице значими нарушения в тяхното обслужване или има данни, че финансовото състояние на длъжника не е стабилно, текущите и очакваните му постъпления не са достатъчни за цялостно изплащане на неговите задължения към банката и към другите му кредитори, както и когато има установени слабости с ясно изразена възможност банката да понесе загуба;
рискови експозиции - класифицирани като загуба са тези, при които поради влошаване финансовото състояние на длъжника се очаква задълженията му да станат несъбираеми, независимо че имат частична възстановителна стойност, която може да се реализира в бъдеще.







1 коментар: