expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

СТАТИСТИЧЕСКО ИЗУЧАВАНЕ НА ВЛОГОНАБИРАТЕЛНАТА И ДЕПОЗИТНАТА ДЕЙНОСТ НА БАНКИТЕ

1. Същност на влогонабирателната дейност


А. Същност и характеристика на влоговете - влоговете и депозитите са основни канали за привличане на чужди средства и капитали в банките. Влоговете се определят като парични средства по безсрочните сметки. Те възникват през Средновековието с развитието на банките. Откриват се на физически и юридически лица.  Банката издава на титуляря по влоговата сметка спестовна книжка. Лихвените плащания са по-ниски и се начисляват на годишна база.

За откриване на влог търговските банки изискват лично присъствие на вложителя или негов пълномощник с нотариално заверено   пълномощно. Банката открива влогове в BGN на пълнолетни, местни или чуждестранни физически лица. Банката може да изисква минимална сума за откриване на сметката. Уведомява  титуляря  за наличността и операциите по влога чрез извлечения. Лицето, на чието име е открит банковият влог е титуляр на сметката, който се разпорежда с него лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно. По банковият влог могат да се внасят суми във всяко поделение на банката, без ограничение на сумите. За теглене и изходящи преводи банката събира стандартни такси, съгласно тарифата за таксите и комисионните. Банката има право едностранно да променя лихвените проценти, за което уведомява титулярят по подходящ начин. Влогът се закрива от титулярят или наследниците му след подаване на Искане за закриване на банкова сметка. Влогове могат да бъдат: спестовени, разплащателни, детски, съвместени.       

Б. Същност и характеристика на депозитите

Същност на депозитите - депозитите възникват при сарафите. Освен пари за съхранение, могат да се предложат и други ценности – благородни метали, ценни книжа и др. Откриват се по депозитни сметки за определен срок. Лихвените плащания са на падежа на депозита в стандартния случай. При депозитите се издава депозитен сертификат или се сключва депозитен договор. Депозитите могат да бъдат: инвестиционни и касови.  Днес освен стандартните  се предлагат и нови комбинирани депозитни продукти с различни опции например с право за получаване на лихвата преди края на изтичане на срока, за който е сключен договора за съответния вид депозит.

Условия за откриване на депозити на физически и юридически лица: банката приема на съхранение пари на депозити въз основа на сключен договор, депозантът се задължава да представи при откриване на депозитната сметка документи, определени в банковото законодателство, депозантът или всяко трето лице може във всеки един момент от действието на договора да увеличава сумата по депозита, освен ако не е представил на банката писмено възражение срещу приемането на пари от определено лице, банката има право единствено да изменя скалата на стандартния лихвен процент, при нарушение на условията на договора за депозит или при принудително изпълнение, банката олихвява сумата към момента на нарушаването, наличностите и операциите по депозитната сметка са банкова тайна и сведения за тях се дават само със съгласието на депозанта или в определените от закона случаи, общите условия са неразделна част от договора за депозита.


2. Методика на изчисляване на статистически показатели


А. Същност, цели и задачи на статистическото проучване 

Предмет на статистическо проучване - са големи съвкупности от обекти (предмети, явления, индивиди), които се характеризират с нееднородност по някакъв признак.

Целта на статистическото проучване - е да се открият общи характеристики, тенденции и закономерности в изследваните съвкупности и да се направят практически изводи.

Основна задача на статистическото проучване - е да се намери разпределението на елементите на изследваната съвкупност по избрани признаци.

Получените статистически данни придобиват значение, ако бъдат подложени на анализ, в резултат на който се правят практически изводи.

Б. Същност и видове статистически методи - статистическите методи са методи за анализ на статистически данни и биват:
1. Методи с общо предназначение, които могат да се прилагат във всички области на научните изследвания;
2. Специфични методи, прилагането на които е ограничено в една или друга сфера на човешката дейност.

Приложната статистика намира място в почти всички области на живота: икономика (икономически прогнози), социология (проучване на общественото мнение и прогнози) вкл.и в банково и застрахователно дело (проучване на риска, прогнози)

Обект на финансовата статистика са масовите явления и процеси във финансовата сфера. Те включват разкриване на закономерности във финансовите, кредитните и парични ресурси в условията на пазарна икономика под влияние на развитието на кредитните институции.

В. Предмет и метод на финансовата статистика

Предмет на финансовата статистика е разработването на методология за изучаването на финансите, като единство на кредитни и парични ресурси.
                                                                   
Методът на финансовата статистика - представлява единство от научни процедури. Те обхващат разработване на научни хипотези за статистическо изучаване - цел, задачи, системи от показатели, които позволяват изучаването на масовите явления на финансовата сфера. В този аспект методът на финансовата статистика включва три етапа:
1) идентификация на обекта, предмета, целта, задачите и крайния резултат на изследването;
2) извършва се статистическо наблюдение на единицата на статистическата съвкупност чрез регистрация на техните признаци, групиране и обобщаване на първичните данни и обобщаване на статистическата информация;
3) извършва се анализ на създадената статистическа информация с използване на разнообразни частни статистически инструменти или методи (метод на средните величини, метод на вариационния анализ, индексни методи, корелационен анализ).

Г. Задачи на финансовата статистика - задачи на финансовата статистика са:
1. разработване на методика за изучаване на масовите явления във финансовия сектор и тяхното влияние върху производството на БВП;
2. разработване на системи от показатели за дейността на банковата и борсовата статистика, статистиката на застрахователното, социалното дело;
3. разработване на система от показатели за международно сравнение в статистиката

Д. Основни задачи на статистиката при изучаване на влоговете и депозитите -основни статистически задачи при изучаване на влоговете и депозитите са:
1. определяне на основните статистически съвкупности и групировки и признаците, по които те се формират в системата на банковите институции;
2. разработване на статистически показатели за влогонабирателната дейност на банките;
3. групиране на влоговете и депозитите по размер, видове, произход, срок и други признаци;
4. определяне на средния размер на влоговете и депозитите;
5. характеризиране скоростта, обращаемост на влоговете и депозитите.


3. Основни статистическите показатели в банковото дело


А. Показатели за статистическо изучаване на влоговете и депозитите

- Брой вложители - показателят може да бъде изчислен като моментна величина или като периодична величина;

- Брой влогове - отчита се по начин, аналогичен на горния показател;

- Общ размер на влоговете - определя се като моментна съвкупност към определената дата;

- Структура на влоговете - изчислява се като отношения на отделните групи влогове към общия им размер, в зависимост от изучаваните признаци, като относителна величина;

- Среден остатък на влоговете на един вложител – изчислява се като отношение между общата сума на влоговете и броят на вложителите;

- Устойчивост на влоговете или обращаемост на влоговете в дни

B = D/N = D: O/C = D x C/O

D – брой дни през изучавания период
C – среден размер на влоговия или депозитния остатък        
О – дебитния оборот по влоговите или депозитните сметки

- Обращаемост на влоговете в обороти (N)

N = O/C

Връзката между двата показателя е обратна и определянето им дава възможност за икономическа оценка на ефективността на влогонабирателната и депозитната дейност на търговските банки.

Б. Показатели за динамика на влогонабирателната дейност - установява се чрез различни статистически методи в зависимост от поставените задачи. Използват се статистически методи за измерване скоростта на развитие, обобщаващите статистически характеристики за динамика, методи за измерване на трайната тенденция в развитието и др.

Графичен метод - той е подходящ за нагледно представяне на изменението  на статистическите показатели във времето.

Анализ на прираст:

1. Определяне на абсолютното изменение на общия размер на влоговете;
Определяне на абсолютното изменение на общия размер на влоговете за двата сравнявани периода

∆s = S1-S0

∆s - абсолютен прираст на общата сума на влоговете през изследвания спрямо базисния период
S0, S1 - общата сума на влоговете, съответно през базисния и текущия период
                                
S0 = B0N0 и S1 = B1N1

B0,B1 – средният размер на един влог през базисния и изследвания период
N0,N1 – Броят на вложенията през базисния и изследвания период

2. определяне на частните абсолютни прирасти, обусловени от съответните източници;
Определяне на частите абсолютни прирасти, които се обуславят от съответните източници - брой вложители и среден размер на един влог чрез следното равенство:

∆S = N0∆B + ∆NB0 + ∆N∆B

N0∆B – това е частният абсолютен прираст в сумарното значение на обема на влоговете, дължащ се на изменението в средния размер на един влог, при базисния брой на вложителя.
∆NB0 – частен абсолютен прираст в сумарното значение на обема на влоговете, дължащ се на изменението на броя на вложителите при базисен обем на един влог.
∆N∆B – частен абсолютен прираст в общия обем на влоговете дължащ се на връзката между изменението, както на броя на вложителите, тъка и на средния размер на един влог през изследвания спрямо базисния период.

3. определя влиянието на интензивните и екстензивните източници на прираст върху изменението на влоговете за сравнявани периоди:

∆S= N1∆B + ∆NB0

N1∆B – интензивният източник на прираст на общата сума на влоговете, дължащ се на изменението на средния размер на един влог през изследвания спрямо базисния период
∆NB0 – екстензивен източник на прираст на общата сума на влоговете, дължащ се на изменението на броя на вложителите през изследвания спрямо базисния период

В. Методи за статистически анализ

Относителните величини на диамиката - служат за представяне на отношенията между размера на съвкупността или нейните части в различно време /момент, месец, година/. Обикновено се представят под формата на процент.

iy = (y1/y0).100

където iy - относителна величина на динамиката,
y1 - размер на явлението през текущия период

Относителните величини на структурата (относителни дялове) - измерват отношението между размерите на частите на съвкупността и размера на цялата съвкупнот. Обикновено се представят под формата на процент, но могат да се представят и в други форми - коефициенти, промили.
Относителните величини на структурата се определят по следния начин:

pi = (ni / N).100

където pi - относителна величина на структура (относителен дял)
ni - размер на съответната част на съвкупността
N - размер на цялата съвкупност.

С използването на статистическите величини на структурата могат да се решат следните задачи:
1. Устанавяване приноса на всяка част за формиране на съвкупността.
2. Установяване на големината и посоката на структурните изменения на отделните части при сравняване структурата на една и съща съвкупност в различно време или на две съвкупности с еднакви части.


4. Ефективност на влогонабирателната и депозитна дейност


А. Източниците на информация за осъществяване на анализа - в условията на съвременна конкурентна среда банките не биха могли да постигнат целевата си норма на рентабилност като предлагат всички видове депозитни продукти и услуги на всички свои клиенти. Те трябва да предложат такива продукти, които са съобразени със спецификата, изискванията и очакванията на техните клиенти. Това предполага анализ и изготвяне на типови клиентски профили в зависимост от възрастта, нивото на доходи, склонност към поемане на риск и др. 

Поради различия в клиентските нагласи е необходимо да се осъществява диференцирано позиционеране на депозитните сделки в два сегмента – дребни и корпоративни клиенти. Изработените продукти трябва да съответстват на техните потребности. Вече се предлагат много нови спестовни продукти с  инвестиционен характер за физическите лица и  възможности за ползване на допълнителни услуги от корпоративните клиенти /инкасови услуги, разплащания, интернт-банкиране, валутни операции и др./ Освен това банките трябва да предлагат и диференцирано ценообразуване по депозитните си продукти за да затвърдят конкурентните си предимства.  

Информацията, необходима за извършване на анализа на депозитите и влоговете се получава от баланса и оборотната ведомост.

Б. Насоки, в които следва да се извърши анализа - нарастването на размера на влоговете и депозитите е показател за нарастване на склонността към спестяване, което дава възможност на конкретната банка и на банковата система като цяло да извършват по-голям обем банкови сделки, което води до разширяване на бизнеса и развитието на икономиката.

В. Възможности, които предоставят статистическите данни за анализа - статистическите данни дават възможност за наблюдение на промените в ефективните лихвени проценти, обемът и срочната структура на депозитния ресурс в различните валути и  времеви хоризонт.

Г. Приложение на анлиза при вземането на управленски решения - резултатите от анализа на отделни страни от банковата дейност, в това число на привлечените средства са информационна база за вземане на управленски решения относно ликвидността, предлагането на иновативни депозитни продукти, разработването на ценови стратегии, разширяване обхвата на инвестициите, управлението на разходите и др.













Няма коментари:

Публикуване на коментар