expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ОСОБЕНОСТ НА УПРАВЛЕНСКИЯ ПРОЦЕС В БАНКИТЕ

1. Същност на Управленския процес в банките
Банковият мениджмънт е съвкупност от управленчески решения, насочени към разрешаването на проблеми, свързани с постигането на предварително поставени цели в областта на развитието и усъвършенстване на банковата дейност т.е.банковият мениджмънт е съвкупност от концепции, методи (начини) за управление на банките с цел постигане на конкретни резултати: осигуряване на ефективна дейност при запазена ликвидност, капиталова адекватност, подобряване качеството на обслужване на банковите клиенти.

А. Цели на банковия мениджмънт

Основните оперативни цели на Банковия мениджмънт са:
1. Прираст  на собствения капитал; 
2. Осигуряване на стабилизиране на капиталовата адекватност; 
3. Осигуряване на необходимия размер и ежегоден прираст на активите, усъвършенстване на състава и структурата им;
4. Стабилизиране на ликвидността и повишаване на рентабилността; подобряване на качеството на предлаганите банкови продукти и услуги; 
5. Повишаване на пазарния дял на банката на банковия пазар в областта на осъществяваните дейности; 
6. Повишаване на рейтинга на банката.

Крайната стратегическа цел на всяка банка - максимизиране на цената на акциите и постигане на по-висока дългосрочна възвръщаемост не само на активите, но от гледна точка интересите на акционерите и на собствения й капитал. 

Б. Модел на осъществяване на банковия мениджмънт

Управлението в банките се осъществява в рамките на коалиционен модел
Балансират се интересите на две категории субекти – собствениците на капитала и управителите /мениджърите/.

Интересите и целите на всяка от страните предполага и специфика в управлението на банките – използване на различни типове стратегии. Акционерите са заинтересовани да следят постоянно и възможно най-стриктно поведението на мениджмънта. 

В корпоративната управленска практика са известни три подхода:
- Първо: чрез разделяне на ръководните позиции между шефовете на надзорния и управителния съвет.
- Второ: при избора и чрез акционерното влияние върху надзорните съвети. 
- Трето: с офериране на атрактивни договори на мениджърите. Така мениджмънтът ще се чувства по-отговорен и ще полага необходимите усилия за постигане на целите на двете страни.



2. Процесно - ориентиран подход при осъществяване на управленския процес в съвременните банки

В съвременната практика все повече се налага процесно-ориентираният подход за управление на организацията. Този подход разглежда дейността на компанията като съвкупност от взаимносвързани бизнес процеси, които обезпечават постигането на целите на организацията. Те протичат във всяка една организация, независимо от нейната сфера на дейност или размер. Компанията е това, което са нейните бизнес процеси. Ето защо през последните години теориите за управление на организациите се фокусират върху бизнес процесите и управлението им като залог за конкурентоспособност и развитие.

Основните ползи от управлението на процесите са подобряване на контрола върху дейността и постигането на прозрачност. Това води до по-висока производителност, избягване на грешки, споделяне на знания, мотивация на служителите и удовлетвореност на клиентите.


Управлението на бизнес процесите обаче не е лесна задача. Често бизнес процесите са сложни, обслужват се от различни информационни системи и изискват взаимодействие на редица организационни звена. Информационните системи от своя страна са проектирани да обслужват определени функции, да решат определен проблем и не винаги успяват да осигурят ефективно взаимодействие между множество функционални звена.

Управлението, базирано на бизнес процесите, е подход за ефективно организиране на хора и софтуерни системи. Той отчита сложността на бизнес процесите, тяхната динамична природа и преминаването между различни функции и бизнес единици. Управлението на бизнес процеси включва моделиране и анализ, подобряване, автоматизиране или хармонизиране на сложни информационни системи.
Важно е да се отбележи, че процесният подход не поставя ИТ технологиите пред бизнеса и е по-скоро свързващо звено между тях. Бизнес аналитиците проектират процесите съобразно целите на ръководството, а ИТ специалистите предлагат подходящите инструменти за ефективното им автоматизиране и изпълнение.

Преди въвеждането на информационна система банките трябва да анализират своите бизнес процеси, да дефинират основните изисквания към съществуващите и бъдещите информационни системи, да оптимизират наличните системи и интерфейси и едва тогава да изберат най-ефективното решение съобразно техните потребности.

В условията на силна конкуренция банките все повече се нуждаят от гъвкави процеси, които осигуряват незабавно обслужване на клиентите, независимо дали става дума за запитване, откриване на сметка или сложни банкови операции. Управлението на риска е друга сфера, в която банките могат да постигнат значителен напредък чрез систематично управление на своите процеси.

Casewise е лидер на пазара на решения за моделиране и анализ на бизнес процеси. Високо оценен от клиенти, анализатори и партньори, над 5000 организации в 40 държави се доверяват на Casewise Corporate Modeler за усъвършенстване на своите бизнес процеси и хармонизиране на ИТ системи. Клиенти на Casewise са банки като Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas, Aviva, Powergen, Scottish Power, Standard Life Investments, Royal Bank of Scotland, Swiss Re, Nationwide и др.

Повечето ефективни компании към началото на 21 в. вече стигнаха до извода, че организацията на дейностите на базата на процеси е важен фактор за запазване на конкурентоспособността и за успешен бизнес. Стимул за осъзнаването на тези реалности бе и появилата се през 90-те години на миналия век концепция Business Process Management (BPM), а кризисните явления в икономиката през последните години повишиха интереса на мениджмънта към управлението на процесите.

В повечето случаи внедряването на BPM е насочено към подобряване на взаимодействието с клиентите и към непрекъсната оптимизация на основните бизнес процеси в компанията. Преди години, за оптимизация на дейността си, много компании прилагаха единствено принципът на Тейлър за разделение на труда. Но при анализ на техните бизнес процеси винаги се открояваха много организационни и информационни пропуски, увеличаващи времето за изпълнение и понижаващи постиганите резултати. Днес вече никой не се пита “Да управляваме ли бизнес процесите или не?”. Въпросите, които са актуални сега са: “Как най-ефективно да управляваме бизнес процесите и какви технологии ни позволяват да постигнем това?”.

Активното разпространение на процесното управление бе предпоставка и за развитието на съответни инструменти за информационна поддръжка на бизнес процесите на всички етапи от техния жизнен цикъл – дизайн, регламентиране, автоматизация и изпълнение, контрол и анализ, усъвършенстване. Информационните системи от клас BPM се развиваха по различни начини - някои компании ги разработваха “от нула”, други модифицираха съществуващи информационни системи в съответствие с идеологията на BPM, а трети купиха производители на BPM системи и добавиха техните решения в продуктовите си линии.

Времената са наложили банките вече да гледат по-задълбочено и всеобхватно на бъдещите си клиенти, което налага и обработването на огромен брой информация. Това, както и трудната икономическа обстановка, предполагат, че въвеждането на ИТ в банките е една от стъпките, които те трябва да предприемат, за да бъдат по-ефективни и конкурентоспособни и да намалят разходите си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар