expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

УЧАСТИЕ НА БАНКИТЕ В ТЪРГОВИЯТА С БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ

1. Субекти на сделките с благородни метали, скъпоценности и изделия

Добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях могат да извършват лицата, притежаващи съдебна регистрация с вписан предмет на дейност работа с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях или когато извършват такава дейност по занятие и са вписани в публичния регистър на лицата, осъществяващи тези дейности.



2. Сделки със злато, сребро, платина и скъпоценни камъни

Търговските банки могат да закупуват невложени в производствено потребление метали и материални запаси от благородни метали в чист вид. Те водят регистри за тези покупки и продажби и изготвят обобщен отчет за тези сделки. При вторична продажба на невложени в производство сплави на благородни метали на купувача се предоставя заверено копие от сертификата, издаден от производителя на сплавта.

Външнотърговски сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и сделки с инвестиционно злато се извършват от лица, вписани в публичния регистър. Към документите за регистрация се прилагат: списък на лицата, които ще осъществяват сделките; документ, удостоверяващ, че лицето е регистрирано по ЗДДС, като лицата, извършващи тези сделки, са длъжни да водят регистър за покупко-продажбата на инвестиционно злато и да изготвят отчети за тях.

Лицата, които изкупуват златни, сребърни и платинени изделия и скъпоценни камъни, обявяват на видно място определените от тях цени за изкупуване на благородни метали – по вид и проба. Цените следва да отчитат котировката на БНБ, а в случаите, когато липсва такава – цените на Лондонската метална борса.
Изделията от благородни метали се продават със сертификат, удостоверяващ пробата на сплавта, от която са изработени. Скъпоценните камъни се продават със сертификат, удостоверяващ пробата на сплавта, от която са изработени. Скъпоценните камъни се продават със сертификат за идентичност и качество.

Търговските банки могат да внасят и да изнасят благородни метали и скъпоценни камъни и изделия, като ги декларират пред митническите органи по ред, установен в нормативен акт. Тази дейност е свързана най-често с ползване на ценни пратки, които може да бъдат контролирани от държавните органи за спазване на нормативните актове, които при проверките имат право:
- на свободен достъп до служебните помещения на проверяваните лица
- да изискват документи, сведения и писмени обяснения
- да проверяват наличностите и качеството на благородните метали и скъпоценните камъни и изделията
- извършват насрещни проверки при клиенти на проверяваните лица
- да използват помощта на вещи лица
- да налагат мерки при неспазване на нормативната уредба, регулираща вноса и износа и сделките с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия

По отношение на сделките с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия БНБ упражнява чрез своите органи контрол върху търговските банки, като при установяване на нарушения тя може да издава писмени указания за отстраняване на непълноти в документацията по сключените сделки и да отнема издаденото разрешение (лицензия) на лице, което осъществява дейност нарушаваща нормативните изисквания. Длъжностно лице от търговска банка, което наруши или допусне да се нарушат нормативните изисквания, се оказва с глоба в размер определен в нормативните актове.







Няма коментари:

Публикуване на коментар