expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ ОТ ПЪРВА ГРУПА В БЪЛГАРИЯ

(1) Уникредит Булбанк(2) Банка ДСК и (3) Първа инвестиционна банка остават трите най-големи банки в страната към 30 юни 2015 г., става ясно от данни на централната ни банка.
Размествания обаче има в следващите места в класацията. Тримесечие по-рано четвъртата позиция бе за Корпоративна търговска банка, следвана от Обединена Българска Банка (ОББ). Днес (4) ОББ се изкачва с една позиция напред и е следвана от (5) Пощенска банка, която изпревари по активи(6) Райфайзенбанк, заемаща шестата позиция. В топ 10 попадат още четири банки, чиито активи надхвърлят 3 млрд. лв. Това са (7) Сосиете Женерал Експресбанк,(8) Централна кооперативна банка(9) Алфа Банк и (10) Банка Пиреос.

Само за едно тримесечие Динамичното тримесечие в банковия сектор донесе ръст на активите от над 100 млн. лв. за шест от представените в страната трезори. Най-голямо е повишението при Уникредит Булбанк – 567 млн. лв., докато ръстът за Пощенска банка и Сосиете Женерал Експресбанк е от 233.6 и 190.6 млн. лв. Алианц Банк добави 174 млн. лв. активи за три месеца, което й отрежда 11-а позиция в средата на годината, откъдето измести СИБАНК, чиито активи паднаха с 44 млн. лв. На плюс от съответно 172 и 130 млн. лв. са още Обединена Българска Банка и Първа инвестиционна банка.

 Click to enlarge
Анализът на петте банки от първа група (групирането се осъществява от БНБ и е на база големина на активите). Уникредит Булбанк, банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка и Обединена българска банка бяха в първа група до месец май 2014 година, но след фалитът на КТБ, мястото й е заемано както от Райфайзенбанк, така и от Юробанк (Пощенска банка). Към 31.12.2014 г., Юробанк имаше по-голяма стойност на активите спрямо Райфайзен банк (именно на база тези данни са изчисленията), но към 31.03.2015 г. Райфайзенбанк я изпреварва.

 

Възвръщаемостта на активите (Return on assets) е финансов коефициент, показващ колко доходоносни са активите на дадена компания. Колкото по-висок е процентът, толкова по-добре, защото това показва, че компанията генерира повече инвестирайки по-малко. Сравнявайки шестте банки, най-голям ROA има ДСК, следвана от Уникредит, ОББ, РББ, ПИБ и Юробанк. ДСК има по-голям процент на възвръщаемост от Уникредит, защото има с около 5 млрд. лв по-малко активи. Чистата (нетната) им печалба е почти еднаква. Юробанк от своя страна има твърде ниска нетна печалба, сравнена с другите пет банки (РББ има почти четворно по-голяма от нея).

Възвръщаемостта на капитала (Return on equity) показва процентово колко нетен доход е заработен от стойността на капитала на компанията. ДСК отново е първа, след нея Уникредит, ОББ, РББ, ПИБ и Юробанк. Ниската нетна печалба на ПИБ и Юробанк е причината да са на последните две места.

С данни към 31.03.2015 г., лидер по ROA отново е ДСК, но следвана от ОББ, РББ, Юробанк, Уникредит и ПИБ. Уникредит поради високата стойност на активите си трябва да генерира двойно повече нетна печалба за да е поне втора по този показател. Отново с данни към 31.03.2015г., в подреждането по критерий ROE, лидер е ПИБ. Това се дължи на ниската стойност на собствения капитал на банката, най-ниска от всички шест банки в класацията. ДСК е втора, следвана от Юробанк, ОББ, РББ и Уникредит. Уникредит е последна, защото с изключение на ДСК, всички останали четири банки имат поне двойно по-малък собствен капитал спрямо нея.

Възвръщаемост на вложения капитал (Return on capital employed). Финансов коефициент, показващ възвъщаемостта на компанията от вложения капитал и изразяващ процентното съотношение между печалбата преди лихви и данъци(Earnings Before Interest and Taxеs) и вложения капитал. Вложеният капитал може да се определи или като се събере собствения капитал с дълготрайните задължения, или като от стойността на всички активи се извадят краткотрайните задължения. Освен ROCE, може да бъде използван и ROIC (Return on invested capital), разликата е в числителя, където вместо EBIT се ползва EBITA (Earnings before Interest, Taxes and Amortisation). Както се вижда с данните от 31.12.2014 г., отново ДСК е лидер в този показател, следвана от ПИБ, Уникредит, ОББ, РББ и Юробанк. С данни от 31.03.2015 г., ДСК отново е първа, следвана от ОББ, Уникредит, ПИБ, Юробанк, РББ.

Следващите два показателя показват задлъжнялостта на компанията. Debt to Equity (дълг към собствен капитал) е известен още като Financial leverage (финансов ливъридж). Съвсем обичайно и нормално е коефициентът да е над 1, което е знак, че компанията работи с повече заети средства отколкото със свои. Банковите институции разчитат на депозити за да осъществяват своята дейност. ПИБ има най-висока стойност поради най-ниският размер на собствен капитал от шестте банки.

Kапиталовата адекватност е най-важният компонент, по който се изчислява стабилността на една банка. Изчислява се като съотношение между капитала от първи и втори ред на банката и рисковите експозиции. Активите се разграничават по рисково тегло. Най-актуалните данни са към 31.12.2014 г. Поради най-ниската стойност на собствения си капитал и високото ниво на кредити (само Уникредит и ДСК имат по-висока стойност), ПИБ е на последно място. Капиталовото изискване за кредитен риск, установено от БНБ е 12% и ОББ има 25%.

Коефициентът на ликвидност на активите показва каква част от общата сума на активите е в парични наличности. РББ води по този показател, следвана от ПИБ, Юробанк, Уникредит и ОББ. Наличието на твърде много парични наличности не е препоръчително, но и тяхното отсъствие също така не е.

Съотношение между отпуснатите и привлечените средства. Показва каква част от депозитите се превръщат в кредити. Ако е около 100% означава, че банката отпуска около 1 лв под формата на кредит за всеки привлечен 1 лв под формата на депозит. Това обаче оставя банката без налични средства при поискване на депозираните средства от клиентите. Тук виждаме, че стойността на отпуснатите средства от Юробанк и ДСК надхвърля стойността на привлечените от тях средства. В наши дни банкирането е с частични резерви (т.нар. fractional-reserve banking), търговските банки могат да отпуснат до 90% от привлечените от тях средства, т.к. минималните задължителни резерви, които трябва да държат в централната банка са 10%. И при депозит в банка на стойност 100 лв, 10 лв отиват в централната банка и 90 лв могат да бъдат използвани за увеличение на паричната маса.





Няма коментари:

Публикуване на коментар