expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

БАНКОВА СИСТЕМА. БАНКОВА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ

1. Обща характеристика на Банковата система


А. Определение на банкова система - банковата система представлява съвкупност от банките на страната в тяхната взаимна обвързаност, подчиненост и законова регламентация. Тази съвкупност включва всички банки и лицензирани банкоподобни институции, които извършват банкова дейност.

Лицензът за банкова дейност се дава, след като се прецени характерът на дейността, възможностите за извършване на тази дейност, наличието на необходимия капитал, квалификацията на управляващите органи и други изисквания, гарантиращи нормална банкова дейност

Б. Съществуват три основни елемента в структурата на банковата система:
1. Емисионни (централни) банки
2. Търговски банки
3. Банкоподобни институции

Банковата система се характеризира от взаимоотношенията между Централната банка и търговските банки, регламентирани от съответните закони. От значение е структурата на самите търговски банки и лицензираните небанкови институции.


2. Видове банкови системи

В зависимост от мястото на емисоинната банка в системата от банки, банковата система се определя като:

А. Еднозвенна (едностепенна) – при нея емисоинната банка има функции и на обикновена търговска банка. Тя обслужва държавата и всички останали икономически субекти в страната: ФЛ, предприятия, учреждения и пр. Наред с това има и задачата да обслужва и паричното обръщение – чрез емисията на пари, контрола върху парите и паричното обръщение.

Б. Двузвенна (двустепенна) – при нея емисионната банка се отделя от редицата на останалите търговски банки и се издига над тях като банка на банките. Това означава, че нейни клиенти са държавата и търговските банки, а не отделните стопански субекти (граждани и фирми)


Двузвенната банкова система дава възможност за регулиране на самата банкова система чрез икономически лостове на Централната банка върху търговските банки и чрез съответните законови и правни регламенти. Разкриват се и по-големи възможности за провеждане на държавна политика в областта на паричното обръщение и кредита, за защита на интересите на вложителите и за поддържане стабилността на паричната единица. Разкриват се по-големи възможности и за регулиране ликвидността на банките и за спазване изискванията за капиталова адекватност на банките

ЛИКВИДНОСТ – е възможността на банката да погасява своите задължения към клиентите и кредиторите си чрез наличните си средства, леснопродаваемите си активи и набавените капитали от паричния пазар

КАПИТАЛОВА АДЕКВАТНОСТ – показатели за изразяване зависимостта между собствения капитал на банката и рисковата структура на нейните активи. Активите на банката в този случай се степенуват в групи: безрискови, нискорискови, среднорискови и високорискови активи
Централната банка при двустепенната банкова система има задача да поддържа стабилността на банковата система. При възникване на опасност от системен риск тя изпълнява ролята на кредитор от последна инстанция. Освен това Централната банка осъществява надзор и контрол над субектите от банковата система.


3. Структура на банковата система в България

За начало на банковата система в България се приема създаването на БНБ – непосредствено след Освобождението (1879 г.). Тя е учредена като обикновена търговска банка, която има задачата да обслужва и държавата. По-късно се правят опити за нейното превръщане в „банка на банките“. Реално това се постига при създаването на двузвенната банкова система у нас и прехода към пазарна икономика. Този модел претърпя промени през 1997 г. с въвеждането на т. нар. Валутен борд (Паричен съвет). През последвалия период на финансова стабилизация на страната (в резултат на валутния борд), банковата ни система се характеризира от промените в самата Централна банка, намаления брой на функциониращи търговски банки, приватизирането на банките и навлизането на чуждестранни банки в страната. Най-общата схема за съвременната ни банкова система може да се представи по следния начин:
                                               
1. Централна банка  - Емисионно управление - Банково управление  - Банков надзор

2. Търговски банкиБългарски търговски банки  - Чуждестранни банки

3. Банкоподобни институции



Следователно, банковата система у нас е съвкупност от банките в страната и тяхната взаимна обвързаност, подчиненост и законова регламентация. В съвкупността от банки се включват всички банки и банкоподобни институции, получили съответния лиценз, като Централната емисионна банка. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар