expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

БАНКОВИ ОБЕДИНЕНИЯ

1. Обединения в банковото дело 


А. Видове обединения в банковото дело в България - образуването, дейността и контрола върху обединенията в банковото дело в България са нормативно регламентирани в Търговския закон, Закон за кредитните институции и ЗБНБ.

Основните обединения в банковото дело в България са холдингови дружества. Холдинговото дружество може да бъде АД, КДА или ООД.

1. Финансов холдинг – налице е когато предприятието-майка е финансова институция, чиито дъщерни дружества са изключително или предимно кредитни или финансови институции. Предприятието –майка е юридическо лице, което упражнява контрол спрямо едно или повече дружества (дъщерните дружества).

Предмет на дейност на холдинговото дружество в банковото дело може да бъде:
- придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества
- придобиване, управление и продажба на облигации
- финансиране на дружества, в които холдинговото дружество участва

2. Банкова група – налице е когато предприятието –майка е банка и има за дъщерни дружества други кредитни институции (търговски банки, небанкови финансови институции)   
        
3. Банков консорциум – е договорно обединяване на търговски банки за осъществяване на определена дейност (например финансиране на проекти на висока стойност)


2. Финансови и банкови обединения в България 

Правно регламентиране, видове обединения. Надзор на банковите групи. Асоциация на банките в България – структура, предмет на дейност, цели.

А. Надзор на консолидирана основа - БНБ осъществява надзор на консолидирана основа спрямо банките, банковите групи и финансовите холдинги, тогава когато предприятието майка е лицензирана кредитна институция или финансов холдинг в Република България или ЕС.

Приупражняването на надзор на консолидирана основа върху кредитни институции –майки и кредитни институции, контролирани от финансови холдинги – майки от ЕС, БНБ координира събирането и разпределението на подходяща или съществена информация текущо и в извънредни ситуации. Тя планира и координира надзорната дейност в сътрудничество със съответните компетентни органи от държави-членки.
При възникване на извънредна ситуация в банкова група, която потенциално застрашава стабилността на финансовата система на РБ или на друга държава-членка, където са лицензирани дружества от групата, БНБ уведомява компетентните органи на съответните държави-членки, централните им банки или други органи, осъществяващи паричната политика на тези държави.

За целите на надзора на консолидирана основа БНБ сключва писмени споразумения за координация и сътрудничество с компетентните органи за надзор на съответните държави-членки, като уведомява за това ЕК. Тя предоставя информация за споразуменията и на компетентните органи на другите държави членки, както и на Европейския банков комитет.

Информацията включва:
- Описание на структурата на банковата група (кредитни институции и компетентните органи, упражняващи надзор върху кредитните институции в групата)
- Процедури за събиране и проверка на информация от кредитните институции в банковата група
- Затруднения в дейността на кредитните институции или на други дружества от групата, които могат сериозно да засегнат дейността на кредитните институции
- надзорни санкции и мерки, наложени от БНБ, включително налагането и допълнителни капиталови изисквания или ограничения във връзка с използване на вътрешни модели за операционния риск при изчисляване на собствения капитал за надзорни цели.

БНБ участва в консултации по искане на компетентен орган от друга държава-членка в случаите, когато този орган възнамерява да приложи надзорни техники за постигане целите на надзора на консолидирана основа. БНБ може да поиска учредяването на финансов холдинг, чийто адрес на управление да е на тероторията на която и да е държава – членка и спрямо който да се прилагат принципите на надзора на консолидирана основа.

Б. Асоциация на банките в България - асоциация на банките е учредена през 1992 г. Тя е една от първите браншови организации с идеална цел в България. Учредители са 47 търговски банки. На учредителното събрание се приема Уставът и се избира съставът на първия Управителен и Контролен съвет. През 1994 г. се утвърждава структура към нея, съгласно която към АББ се създават: „Правен комитет“, „Икономическа политика“, „Информационни технологии“, „Капиталови пазари“, „Сигурност“ и др. През 1995г. към АББ се създава Арбитражен съд, предназначен да разрешава граждански и търговски спорове, по които поне една от страните е банка.

Организационна структура на АББ

Организационна структура

Предмет на дейност на АББ - предмет на дейност на АББ са всички допустими от закона действия, имащи за цел подпомагане на членовете при осъществяване на банковата им дейност и защита на техните права и интереси. За осъществяване предмета на дейност и за постигане на целите си, АББ:
1. Осъществява връзка, взаимодействие и взаимопомощ между търговските банки
2. Съгласува и координира интересите на членовете си при осъществяване на тяхната дейност
3. Защитава правата и интересите на членовете си пред държавните органи, обществени организации и други юридически и физически лица
4. Изготвя мотивирани и обосновани становища по проекти за нормативни актове, регламентиращи банковото дело
5. Прави предложения пред компетентните органи за регламентиране по нормативен ред на въпроси от съществено значение за банковата дейност
6. Взима мерки за недопускане на нелоялна конкуренция между членовете си
7. Създава собствена информационна система за събиране на правна, икономическа и техническа информация
8. Съдейства за повишаване на професионалната квалификация на служителите в търговските банки чрез организирането на делови срещи, симпозиуми, конференции и други подобни в страната и чужбина
9. Осъществява контакти и представителни функции пред чужди и международни организации
10. Съдейства за внедряване на нови, съвременни техники и технологии в банковото дело
11. Създава при необходимост специализирани структури, звена и работни групи
12. Извършва допълнителна стопанска дейност с предмет: консултантски и информационни услуги, издателска дейност, организиране и провеждане на конференции, курсове, школи, семинари и други форми на обучение.






Няма коментари:

Публикуване на коментар